گیم پد چیست؟
کنترلر در صنعت گیم به وسیله ای اطلاق می شود که به وسیله آن می توان کاراکتر بازی را کنترل کرده و مراحل بازی را انجام بدهید و به پایان برسانید. این جوی استیک می تواند یک دکمه ساده یا یک گیم پد فوق پیشرفته باشد.
تاریخچه پیدایش گیم پد:
اولین نسل کنترل ها در سال 1972 با کنسول خانگی با نام Magnavox odyssey وارد بازار شد. ظاهر این کنترلر شبیه اسباب بازی های ساده امروزی بود. مکانیسم کارکرد آن آنالوگ بود و این جوی استیک تنها امکان حرکت افقی و عمودی را به گیمر می داد و در زمان خود جز عجیب ترین و سرگرم کننده ترین لذت های بشریت محسوب می شد. این شرکت در همان سال یک کنترلر عجیب دیگر به شکل یک شاتگان را به بازار عرضه کرد که نام آن shootinggallery بود که با توجه به تکنولوژی آن زمان انقلابی در این زمینه محسوب می شد. این کنترلر اولین کنترلر حرکتی تاریخ گیمینگ محسوب می شود.
شرکت آتاری که همه ما با آن خاطره داریم در سال 1975 اولین گیم پد به شکل امروزی را به بازار دیجیتال معرفی کرد. این محصول با نام Atari home pong console اولین گجتی می باشد که کنترلر هایش بر روی خود کنسول قرار گرفته بود. با این وسیله شما قابلیت کنترل بالا، پایین، چپ و راست را داشتید.
بعد از رونمایی مدل قبلی توسط شرکت آتاری بسیاری از شرکت ها با تولید محصولات با کارکرد و مدل مشابه از شرکت آتاری الگو گرفتند. گجت های مانند: Fairchild channel F،Coleco telstar arcade، CA studio از جمله این موارد می باشد.
در سال 1977 شرکت آتاری نوستالژیک ترین گیم پد برای ما ایرانیان و مردم جهان را با مدل Atari 2600 به بازار عرضه کرد. این کنترلر که در کشور ما به دسته خلبانی معروف بود با بازی معروف هواپیما وارد عرصه گیم شد که این کنسول توانست با دسته های خود که متفاوت از یکدیگر بودند بار دیگر تحسین جهانیان را برانگیزد.
در سال 1983 اولین دسته با بیس دسته های امروزی توسط شرکت نینتندو معرفی شد که این کنسول و دسته در کشور ما به میکرو معروف بود. این کنسول شامل دو دسته که بر روی این دسته ها دو دکمه عملکرد و یک دکمه برای تعیین جهت قرار داشت.
در سال 1985 با توجه به محبوب شدن کامپیوتر های خانگی در آمریکا و تضعیف سازندگان کنسول های خانگی شرکت ژاپنی سگا توانست اولین کنترلر خود یعنی Sega master system را به بازار عرضه کند. این شرکت در سال 1988 اولین گیم پد 3 دکمه با نام Mega drive را به بازار عرضه کرد. نسل بعدی این دسته با 6 دکمه با عملکرد توربو معرفی شد. این دکمه های اضافی برای بازی هایی که نیاز به عملکرد دکمه توربو دارند طراحی شده بودند.
تا سال 1944 تغییر چندانی در عملکرد و شکل و بیس گیم پد ها ایجاد نشد تا اینکه شرکت قدرتمند سونی وارد عرصه ساخت کنسول شد و با اولین دسته خود یعنی دسته پلی استیشن 1 با نام Sony playstation کنترلر پا به عرضه دنیای گیم و گیمینگ گذاشت. بسیار هم مورد استقبال کاربران قرار گرفت. این دسته ها اولین نسل از گجت ها بوند که علاوه بر داشتن دکمه روی خود دسته در قسمت بالای خود نیز دارای دکمه بودند. در سال 1997 این شرکت با رونمایی از دسته Sony PlayStation dualshock برای پلی استیشن 1 انقلابی عظیم در این زمینه ایجاد کرد و اولین بار گیمر احساس شوک، لرزش و برخورد را در گیم پد با این دیوایس تجربه کرد.
در سال 2001 بعد از اینکه شرکت مایکروسافت اولین نسل از کنسول خود یعنی ایکس باکس را تولید کرد هم زمان با آن اولین کنترلر خود با نام Microsoft Fat Xbox را نیز به گیمر ها معرفی نمود. این کنترلر شکل نامتقارن و خاصی نسبت به سایر دسته ها داشت. شرکت مایکروسافت در ادامه در نسل های بعدی از جوی استیک خود برای کنسول Microsoft Xbox 360 s رونمایی کرد. این نسل از دسته ها برای اولین بار فاقد سیم و دارای باتری شارژی بودند و از تکنولوژی بلوتوث برای اتصال به کنسول استفاده می کردند. در نسل بعدی کنسول مایکروسافت یعنی ایکس باکس وان گیم پد تغییر چندانی نداشت. در سال 2014 شرکت سونی که در فروش دستگاه پلی استیشن 3 شکست سختی از رقیب خود یعنی مایکروسافت خورده بود با رونمایی Sony PlayStation Dualshock 4 با اضافه کردن یک قسمت تاچ در بخش مرکزی دسته و همچنین اضافه کردن لایت بار در کناره ها و پشت گجت توانست بازار گیمینگ را بدست گیرد. زیرا که این قسمت لمسی در بازی های اختصاصی سونی بسیار کاربردی بود و باعث افزایش خارق العاده جذابیت بازی ها می شد.
شرکت مایکروسافت بالاخره دو سال بعد از عرضه کنسول ایکس باکس وان دست به تغییراتی در گیم پد خود زد و Xbox one elite controller را به طرفداران خود معرفی کرد. این دسته با داشتن دکمه های جانبی در قسمت پایین خود بسیار مناسب برای گیم های شوتر بود. و برای بازی های با عکس العمل های سریع طراحی شده بود. در جدیدترین نسل کنسول این شرکت باز هم تغییر چندانی در این گجت مشاهده نشد.
PlayStation 5 Dual sense: در سال 2020 انتظار ها برای رونمایی جدیدترین نسل کنسول شرکت سونی به پایان رسید. ولی بیشتر از مشخصات کنسول موضوعی که دنیای دیجیتال را متحیر کرد رونمایی از گیم پد این کنسول بود که دیگر کاربران به جای شوک در گیم ها سنس یا احساس را از طریق این جوی استیک دریافت می کردند. این دسته باعث شد که حتی رقیب قدیمی و همیشگی شرکت سونی یعنی مایکروسافت هم زبان به تمجید این گجت فوق العاده بگشاید.
علاوه بر گیم پد های نرمال بسیاری از شرکتها از جمله شرکت های قدرتمند سونی و مایکروسافت و نینتندو اقدام به ساخت کنترلر های مخصوصی برای دستگاه واقعیت مجازی و درایوینگ و دوربین ارتباطی یا کینکت کردند که این گجت ها هم توانستند تا طرفداران گیمر را به سمت خود جلب نمایند.
برای خرید انواع گیم پد در سایت ژارکا کلیک فرمایید
منبع: ژارکا
دیدگاه خود را بنویسید