از آنجایی که همه ‌گیری هنوز ادامه دارد - و انواع کووید 19 همچنان ظاهر می ‌شوند و در سراسر جهان گسترش می ‌یابند - ممکن است کنجکاو باشید که به چند واکسن تقویت کننده نیاز داریم تا در نهایت کووید 19 را متوقف کنیم. کارشناسان بهداشت هنوز در مورد این سوال بحث می کنند، اما چند چیز وجود دارد که تاکنون اثبات شده اند.
واکسن تقویت کننده (دوز سوم و چهارم واکسن کرونا) چیست؟
دوز سوم و چهارم واکسن کرونا یک دوز اضافی است که برای «تقویت» ایمنی شما لازم است. این کار به شما محافظت بهتری در برابر بیماری می دهد.
بسیاری از واکسن ‌های روتین برای دستیابی به ایمنی به بیش از یک واکسن نیاز دارند. برای مثال، واکسن MMR (سرخک، اوریون، سرخجه) نیاز به دو واکسن دارد. برخی از افراد ممکن است پس از یک بار مصرف، محافظت کاملی برای مبارزه با عفونت ایجاد نکنند. به همین دلیل است که دوز دوم تجویز می شود تا اطمینان حاصل شود که تقریبا همه کسانی که واکسینه شده اند، محافظت کامل دارند.
سایر واکسن ها مانند DTaP (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه) نیاز به تزریق تقویت کننده دارند. این به این دلیل است که محافظت از اولین تزریق به مرور زمان از بین می رود. تزریق تقویت کننده به افزایش مجدد سطح ایمنی کمک می کند.
همچنین زمان تزریق متفاوت است. برخی از واکسن ها هفته ها یا ماه ها پس از اولین واکسن نیاز به تزریق تقویت کننده دارند. سایر عکس‌های تقویت‌کننده، مانند MMR و DTaP، سال ‌ها پس از اولین دوز تزریق می شوند.

چرا به دوز سوم و چهارم واکسن کرونا نیاز داریم؟
با گسترش کرونا، این ویروس تغییر می کند و سویه های جدید مسری تر یا کشنده تر هستند. این گونه ‌ها همچنین کمتر به آنتی ‌بادی ‌هایی که از دوزهای اولیه واکسن تولید شده اند، پاسخ می دهند. دوز سوم و چهارم واکسن کرونا کمک می کنند که به اندازه کافی در برابر بیماری های ویروسی محافظت شویم.
عملکرد واکسن ‌های کووید 19 تحریک سیستم ایمنی بدن شما برای ساخت آنتی ‌بادی‌ هایی است که از شما در برابر ویروس کرونا محافظت می ‌کنند. اما ممکن است سطح ایمنی شما به مرور زمان کاهش یابد. اگر آنتی ‌بادی ‌های کافی برای محافظت کامل از شما وجود نداشته باشد یا اگر نوع خاصی تحت تأثیر آنتی ‌بادی ‌ها قرار نگیرد، در خطر بیماری هستید.
اکنون که سویه های جدیدی از ویروس کرونا وجود دارد، حفظ سطح ایمنی قوی بسیار مهم است. اینجاست که دوز سوم و چهارم واکسن کرونا نقش بازی می کنند. امروزه واکسن های تقویت کننده مشابه واکسن اصلی است که ممکن است دریافت کرده باشید. با این حال، در ادامه راه، این امکان وجود دارد که برای هدف قرار دادن انواع در حال ظهور، کمی متفاوت باشند.
همچنین ممکن است واکسن کووید 19 به یک واکسن سالانه تبدیل شود؛ مانند واکسن آنفولانزا. یک تزریق سالانه ایمنی ما را در برابر انواع جدید بهینه و موثر نگه می دارد. اما این همه بستگی به این دارد که ویروس چگونه تغییر می کند و به واکسن های فعلی ما پاسخ می دهد و این واکسن ها تا چه مدت از ما در طول زمان محافظت می کنند.
محققان همچنین در حال بررسی امکان واکسن جهانی کرونا هستند. این نوع واکسن می ‌تواند علیه انواع فعلی و آینده کرونا ویروس کار کند، اما هنوز مدتی طول می‌ کشد تا بتوانیم به طور بالقوه واکسنی را برای استفاده گسترده ببینیم.
خبر خوب این است که واکسن ‌های فعلی در پیشگیری از بیماری ‌های شدید و مرگ ناشی از COVID-19 مؤثر هستند.

آیا تزریق سوم برای واکسن غیرعادی است؟
خیر. بسیاری از واکسن هایی که در دوران کودکی دریافت می کنید به حداقل سه دوز برای محافظت کامل نیاز دارند. برنامه ‌های واکسن توصیه‌ شده توسط متخصصان تعیین می ‌شود که هر دوز را در سنین خاصی از هم جدا می ‌کنند تا هر یک بر اساس آخرین دوز باشد. این برای اطمینان از این است که در مواقعی که بیشترین خطر ابتلا به بیماری را دارید از محافظت بهینه برخوردار خواهید شد.
کدام واکسن های کرونا نیاز به تزریق دوز سوم و چهارم واکسن کرونا دارند؟
در حال حاضر، CDC توصیه می‌کند که بدون توجه به واکسنی که در ابتدا دریافت کرده ‌اید، باید واکسن تقویتی دریافت کنید. این بدان معناست که اگر در ابتدا واکسن فایزر یا سینوفارم را دریافت کرده اید، باید در زمانی که واجد شرایط هستید، واکسن تقویت کننده دریافت کنید. 

آیا «شات اضافی» با «شات تقویت کننده» متفاوت است؟
آره. واکسن سوم یک واکسن اضافی برای افرادی است که انتظار نمی رود به دلیل ضعف سیستم ایمنی به واکسن واکنش نشان دهند.
در حال حاضر، CDC توصیه می‌کند که افراد با نقص ایمنی متوسط تا شدید که واکسن کرونا را دریافت کرده ‌اند، باید دوز سوم واکسن را پس از دوز دوم دریافت کنند. این سومین شات باید مانند دو شات اولیه شما باشد.
CDC تزریق سوم را در افراد دارای نقص ایمنی که دارای موارد زیر هستند توصیه می کند:

  • در حال درمان سرطان
  • پیوند عضو دریافت کرده اند و داروهایی مصرف می کنند که سیستم ایمنی خود را سرکوب می کند.
  • در عرض 2 سال پیوند سلول های بنیادی دریافت کرده اند و داروهایی مصرف می کنند که سیستم ایمنی خود را سرکوب می کند.
  • نقص ایمنی اولیه متوسط یا شدید (مانند سندرم دی جورج)
  • عفونت HIV درمان نشده یا پیشرفته
  • درمان با دوز بالا کورتیکواستروئیدها یا سایر داروهایی که می توانند سیستم ایمنی شما را سرکوب کنند نیز ممکن است شما را واجد شرایط دوز اضافی کند. اگر داروی استروئیدی مصرف می کنید، توصیه می شود با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا ببینید آیا داروی شما بر واکسیناسیون شما تأثیر می گذارد یا خیر.

اما اگر دوز اضافی دریافت کردید، واجد شرایط دریافت واکسن تقویتی نیز هستید. می توانید 5 ماه پس از دوز اضافی خود واکسن تقویت کننده دریافت کنید.

آیا به تزریق تقویت کننده چهارم نیاز خواهیم داشت؟
شاید، اما نه در حال حاضر.
همانطور که گفته شد، اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید و در برابر کرونا واکسینه شده اید، این احتمال وجود دارد که چهار واکسن دریافت کرده باشید. اما آیا افراد دیگر نیز به تزریق تقویت کننده چهارم نیاز دارند؟ کارشناسان بهداشت در حال بررسی این موضوع هستند.
به عنوان مثال، اسرائیل در حال حاضر چهارمین واکسن را به بزرگسالان بالای 60 سال، کارکنان بهداشتی و ساکنان خانه سالمندان انجام می دهد. یک مطالعه در حال انجام در اسرائیل به دنبال این است که ببیند آیا دوز چهارم فایزر به بهبود محافظت در برابر عفونت های ناشی از نوع امیکرون کمک می کند یا خیر. اعداد خاصی هنوز در دسترس نیستند، اما نتایج اولیه نشان می دهد که ممکن است برای محافظت کامل در برابر نوع جدید کافی نباشد.
در حال حاضر، دو دوز تقویت کننده برای همه افراد توصیه نمی شود. اما برخی از افراد پیش‌بینی می‌کنند که ممکن است در پاییز 2022 شاهد تزریق ‌های تقویت ‌کننده اضافی باشیم .
در این زمان، تمرکز بر این است که همه با واکسن های اولیه و واکسن های تقویت کننده واکسینه شوند.

سخن آخر
در این مقاله به تاثیر دوز سوم و چهارم واکسن کرونا بر سویه های جدید پرداختیم. واکسن ‌های کووید 19 از زمانی که اولین واکسن ‌ها در اواخر سال 2020 مجاز شدند، کانون توجه ملی بوده ‌اند. امروزه، تزریق واکسن ‌های تقویت‌ کننده برای همه افراد 12 ساله و بالاتر توصیه می‌شود. با ادامه همه‌گیری، کارشناسان بهداشت به دنبال این هستند که ببینند آیا ما در آینده به تقویت کننده های بیشتری نیاز خواهیم داشت. اما در این زمان، تمرکز اصلی بر این است که تا حد امکان افراد بیشتری واکسینه شوند.

منبع: ژارکا